1η Δεκεμβρίου : Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS...

on Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Το AIDS, προφέρεται Έιτζ, (ακρωνύμιο του Αγγλ. Acquired Immune Deficiency Syndrome, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας), είναι μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV, (Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, Αγγλ. Human Immunodeficiency Virus), ο οποίος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. (Πηγή: Βικιπαίδεια).


Σκέφτηκες ποτέ, τι θα άλλαζε στη ζωή σου αν αυτή η μάστιγα χτύπαγε εσένα...?
Σκέφτηκες ποτέ, πώς θα ήταν να ξέρεις ότι η ζωή σου θα γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη...?
Σκέφτηκες ποτέ πώς θα ένιωθες, όντας παραγκωνισμένος και ΜΟΝΟΣ...?

Όλα αυτά δεν στα λέω για να σε τρομάξω. Απλά θέλω να σου μιλήσω για πράγματα που και κάποιοι άλλοι άνθρωποι, όχι πολύ διαφορετικοί από εμάς, κάποτε ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ...!

Το 1981, οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ, έκαναν την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για το AIDS, μιλώντας για «νόσος των ομοφυλόφιλων», αναφερόμενοι σε 5 περιστατικά που αφορούσαν άτομα εκείνης της πληθυσμιακής ομάδας.

Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι μας λίγο πολύ. Λίγα χρόνια μετά χαρακτηρίστηκε και ως «Καρκίνος των ναρκομανών», «νόσος των αιμοφιλικών» ...και η λίστα είναι μεγάλη. Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του '90, η ανθρωπότητα κατάλαβε πως δεν είχε να κάνει με κάποια νόσο που αφορούσε συγκεκριμένες κοινωνικές κάστες, αλλά είχε να κάνει με μία ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ, που δεν περιορίζονταν σε λευκούς ή μαύρους. Δεν την ενδιέφεραν οι σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός, ούτε και αν κάποιος κάνει χρήση ναρκωτικών. Χτυπούσε ΟΛΟΥΣ και ΠΑΝΤΟΥ. Και το κάνει μέχρι σήμερα...


Έτσι πλέον οι έρευνες λένε πως η βασική αιτία μετάδοσης του ιού είναι η ετεροσεξουαλική επαφή.
Έτσι πλέον οι έρευνες λένε πως 25,000,000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από το AIDS, και πως τουλάχιστον ακόμα 40,000,000 νοσούν.

Στην Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου του 2007 ο συνολικός αριθμός οροθετικών HIV ατόμων ήταν 8.584 από τους οποίους είχαν νοσήσει με AIDS οι 2.829, ενώ κατέληξαν στο θάνατο οι 1.552.

Να σημειωθεί πως την τριετία 2005-2007 είχαμε αύξηση των κρουσμάτων της τάξης του 23%...

Έτσι λοιπόν,καταλαβαίνεις πως το AIDS, κάθε άλλο παρά ξεπερασμένο είναι. Υπάρχει ακόμα γύρω μας. Ακόμα χτυπάει ανθρώπους σαν εσένα κι εμένα που κάποτε ίσως να είχαν πει...«Έλα μωρέ τώρα...Σε μένα θα τύχει...Αφού δεν είμαι ομοφυλόφιλος και από ναρκωτικά...ούτε τσιγάρο...!»

Οι θάνατοι του Φρέντι Μέρκιουρι, του Άντονι Πέρκινς, του Ροκ Χάντσον και άλλων διάσημων, έγιναν γνωστοί παγκοσμίως. Υπάρχουν όμως δυστυχώς πάρα πολλά θύματα που δεν θα γίνουν ποτέ γνωστά...Θύματα που δεν πρόλαβαν καν να ζήσουν...


Για τα παιδιά της Αφρικής... Επιμέλεια «Αργύρης» για το EviaMagazine.