ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ Η ΧΑΛΚΙΔΕΑ ΤΟ 1800

on Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008


Η χαλκιδέικη ενδυμασία, παίρνει τις πρώτες επιρροές της απο το 1835-1870. Στοιχεία παλαιότερου στύλ, είχα εμφανισθεί με το νέο κλασσικισμό, χρεισιμοποιώντας μοτίβα ελληνικά, αιγυπτιακά και κυρίως ιταλικά. Παρ’ όλα αυτά στην Αγγλία έχουμε την αναβίωση του γοτθικού στυλ, ενώ στην Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το ροκοκό.

Η γραμμή της μέσης, κατέβηκε στο κανονικό της ύψος, η σιλουέτα έγινε λεπτότερη, επανεμφανίστηκε ο κορσές και η φούστα έγινε φαρδύτερη με ενίσχυση και με πιέτες. Το απλικαρισμένο στόλισμα γινόταν πάνω σε φτηνά υφάσματα, με 3 ως 4 βολάν στο τελείωμά του. Τα βολάν αυτά ήταν φαρδιά ή κατά το Ελληνικό στυλ. Ο μικρός σκούφος που τύλιγε το κεφάλι, έμοιαζε τώρα περισσότερο με καπέλο. Τα παπούτσια ήταν χαμηλά, με τετραγωνικό κόψιμο και κορδέλες που δένονταν ψηλά στα πόδια. Για περισσότερο φάρδος στη φούστα, χρησιμοποιούσαν 7 ως 8 μεσοφόρια.

Στα φορέματα τα ντεκολτέ ήταν κλειστά, ενώ οι γιακάδες μεγάλοι και η εσάρπα κατείχε την πρώτη θέση. Τα μανίκια του φορέματος είναι κατά τέτοιο τρόπο φτιαγμένα, σαν να θέλει να δείξει πως τα μπράτσα δεν είναι ενωμένα στους ώμους. Είχαν πολύ φάρδος ως τους αγκώνες και από κεί και κάτω, στενά. Η μασχάλη ήταν πολύ μεγάλη και έκανε τα χέρια των γυναικών να δείχνουν πολύ μικρά και το μπούστο πολύ φαρδύ και στρογγυλό.

Μετά το 1870 έχουμε κάποιες μικρές αλλαγές, σε σχέση με το νέο-ροκοκό στυλ του παρελθόντος.

Τα υφάσματα κοβόταν σε μικρά κομμάτια και ξαναενώνονταν ωστε να σχηματίζει ένα νέο ύφασμα. Πολλές πτυχές διασταυρώνονταν και στο ίδιο φόρεμα συνυπήρχαν υφάσματα γυαλιστερά και ματ, όπως για παράδειγμα, μετάξι και βελούδο. Το φαρδύ παλτό και το φουσκωτό καπέλο, παραμένουν βασικά στοιχεία.

Στη μέση υπήρχε ένας πολύ στενός κορσές που πίεζε την κοιλιά προς τα μέσα και το στήθος, πετάγονταν ελεύθερο. Πολλά κουμπιά στο εμπρός μέρος , στόλιζαν το φόρεμα, το οποίο για τις επίσημες εκδηλώσεις, ήταν αμάνικο και με βαθύ ντεκολτέ.

Επιμέλεια, «Αργύρης» γιά το EviaMagazine.

ΠΗΓΗ: «Η τοπική αστική στολή της Χαλκίδας» Μία έκδοση της ομάδας «Μουσικές Πνοές», του 2ου Λυκείου Χαλκίδας 1997-1998.