ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ APACHE ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ

on Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Μηδενικές οι μετρήσεις για την ύπαρξη ουρανίου στην Κύμη


Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι σύμφωνα με επιτόπιες μετρήσεις στο χώρο πτώσης του ελικοπτέρου στην Κύμη, δεν ανιχνεύθηκε ραδιολογική ρύπανση. Για επιπλέον επιβεβαίωση, τα δείγματα εδάφους θα εξεταστούν και στα εργαστήρια της Επιτροπής. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, επιστήμονες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) διενήργησαν ραδιολογικό έλεγχο στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2008, στην περιοχή της Κύμης Ευβοίας, όπου κατέπεσε το ελικόπτερο τύπου AH-64A Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε παρόλο που με τα εις γνώση της υπηρεσίας μας δεδομένα, δε στοιχειοθετείτο λόγος διενέργειας εκ μέρους μας επιτόπιων μετρήσεων.

Τα αποτελέσματα των επιτόπιων μετρήσεων (μετρήσεις ρυθμού δόσης ακτινοβολίας γ, μετρήσεις ολικής ακτινοβολίας β, φασματοσκοπία-γ) κυμαίνονται στις απολύτως φυσιολογικές τιμές, ενώ δεν ανιχνεύθηκαν τεχνητά ραδιοϊσότοπα, ούτε θερμά σημεία (hot spots).

Επίσης, προς επιπλέον επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων περισυλλέγησαν δείγματα εδάφους, που θα εξεταστούν και στα εργαστήριά μας.

Αρα, όπως προκύπτει από τις επιτόπιες μετρήσεις, δεν εντοπίστηκε οποιαδήποτε μορφή ραδιολογικής ρύπανσης στο χώρο και δε συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό ή το περιβάλλον".