ΙΑΠΩΝΕΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΑ ΒΑΡΩΤΣΟΥ

on Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Στην Ελλάδα Ιάπωνες επιστήμονες για το σήμα της ομάδας ΒΑΝ. Τι περιμένουν οι σεισμολόγοι και πώς ερμηνεύουν την έντονη σεισμική δραστηριότητα σε Κεφαλονιά, Αιγιαλεία και Βίλια Αττικής.

Αυτό είναι το ηλεκτρικό σήμα που καταγράφηκε στον περιφερειακό σταθμό της ομάδας ΒΑΝ στην Πάτρα, στις 9 Οκτωβρίου του 2008 και αποκάλυψε η zougla.gr. Είναι το σήμα που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου «Cornell» από τον καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσο και δόθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με την υπόμνηση ότι ερευνάται η σοβαρότητά του για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού σε συγκεκριμένο φάσμα του ελλαδικού χώρου.

Από την πρώτη στιγμή της καταγραφής του συγκεκριμένου σήματος, η ομάδα του καθηγητή Βαρώτσου άρχισε να ερευνά το αν πρόκειται για ένα απλό σήμα θορύβου ή μία ηλεκτρονική καταγραφή, που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Με δεδομένο το ότι από τη στιγμή της καταγραφής του σήματος υφίσταται ένα χρονικό διάστημα δύο ή και τριών μηνών για την εξέλιξη του φαινομένου, Ιάπωνες επιστήμονες έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουν από κοντά την έρευνα της ομάδας ΒΑΝ. Ο εντεταλμένος ερευνητής σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, μίλησε στη zougla.gr τόσο για την καταγραφή του σήματος, όσο και για το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον που προκαλεί η ερμηνεία τοΠερισσότερες από 1.000 δονήσεις σε δύο μήνες

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εξηγεί ότι κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, αναμένεται τουλάχιστον μία σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 6 ρίχτερ. Το 2008 έχουν καταγραφεί τέσσερις σεισμοί που ξεπερνούν τα 6 ρίχτερ, γεγονός που δείχνει μεγάλη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας και κάνει τους επιστήμονες να ερευνούν εντατικά τις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ WWWW.ZOUGLA.GR