Μικρά...’’μεγάλα’’ της επικαιρότητας...

on Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008


Το ζεστό κλίμα μπορεί να αναστείλει τη δράση των λιθοσφαιρικών πλακών







  • Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο βρίσκεται η εικόνα της «Αποκαθήλωσης», που εκλάπη το 1978 από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών και εντοπίστηκε στο Λονδίνο. Η εικόνα, του 14ου αιώνα, θα συντηρηθεί και εν συνεχεία θα επιστρέψει στο φυσικό της χώρο.
  • Δύο σαρκοφάγους, που ενισχύουν τους ισχυρισμούς του αρχαιολόγου Εχούντ Νετζέρ ότι έχει βρεθεί ο τάφος του βασιλιά Ηρώδη, έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιείται έξω από την Ιερουσαλήμ.
  • Δέκα χρόνια συμπληρώνονται την Πέμπτη από την εκτόξευση του πρώτου τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), του ακριβότερου πειράματος της ανθρωπότητας έξω από τη Γη. Το πλήρωμα γιόρτασε τα γενέθλια με την εγκατάσταση μιας ολόκληρης νέας οικοσκευής, η οποία περιλαμβάνει και σύστημα ανακύκλωσης των υγρών αποβλήτων.
  • Οι κατεψυγμένες τρίχες δύο τριχωτών μαμούθ που πέθαναν στη Σιβηρία πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια επέτρεψαν στους ερευνητές να δημιουργήσουν ένα «προσχέδιο» του γονιδιώματος του εξαφανισμένου ζώου, με την προοπτική να το επαναφέρουν στη ζωή με κλωνοποίηση.
  • Σωματίδια υψηλής ενέργειας που καταγράφηκαν ψηλά στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική αποτελούν ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη μιας μεγάλης μάζας σκοτεινής ύλης σχετικά κοντά στο Ηλιακό Σύστημα, ανακοίνωσαν ερευνητές της NASA.
  • Το έντερο του ανθρώπου μπορεί να παρομοιαστεί με έτροπικό δάσος από άποψη βιοποικιλότητας. Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η βακτηριακή κοινότητα στα ανθρώπινα έντερα εμφανίζει τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερη ποικιλία μικροοργανισμών από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Επιμέλεια : «Αργύρης» , για το EviaMagazine.

ΠΗΓΗ : www.in.gr