Μικρά...’’μεγάλα’’ της επικαιρότητας..

on Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Το ζεστό κλίμα μπορεί να αναστείλει τη δράση των λιθοσφαιρικών πλακών








· Χρειάστηκε περισσότερο από ένας αιώνας, όμως η διάσημη εξίσωση Ε=mc2 τελικά επιβεβαιώθηκε. Η μαραθώνια επίλυση της εξίσωσης σε υποατομική κλίμακα δικαιώνει τον Αϊνστάιν για την ισοδυναμία μάζας και ενέργειας. Σύμφωνα με την εξίσωση που διατύπωσε το 1905 ο μεγάλος Γερμανοεβραίος φυσικός, στο πλαίσιο της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας, η ενέργεια ισούται με το γινόμενο της μάζας επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο.
· Εκατοντάδες πελώριοι παγετώνες, πάχους σχεδόν ενός χιλιομέτρου, ανιχνεύθηκαν κάτω από ένα λεπτό βραχώδες στρώμα σε διάφορες περιοχές του Αρη, ανάμεσά τους και η «Λεκάνη Ελλάς» στο νότιο ημισφαίριο. Οι παγετώνες, που βρέθηκαν σε ενδιάμεσα πλάτη και των δύο ημισφαιρίων, είναι πιθανώς τα απομεινάρια των τεράστιων καλυμμάτων πάγου που σκέπαζαν κάποτε τον πλανήτη, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.
· Ο δήμος του Αμστερνταμ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πρόκειται να κλείσει 43 καταστήματα πώλησης κάνναβης (τα γνωστά ολλανδικά coffee shops) μέχρι το 2011, βάσει κυβερνητικής οδηγίας που απαγορεύει τη λειτουργία καταστημάτων που πουλούν μαλακά ναρκωτικά κοντά στα σχολεία.
· Από την ηλικία των 8 ετών ξεκινούν τα Ελληνόπουλα την εκμάθηση ξένων γλωσσών, με το 87,4% από αυτά να μαθαίνει μία ξένη γλώσσα στο δημοτικό, 6,7% δύο γλώσσες και 6% καμία γλώσσα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε σχολεία των χωρών-μελών της ΕΕ.