ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ LAP TOP

on Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008




Οι φορητοί υπολογιστές κατακτούν την αγορά
H HP παραμένει πρώτη στο σύνολο της αγοράς με 19,3%, ενώ η Acer, έχει αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα με 15,6% και πέρασε στην πρώτη θέση στους φορητούς

H αντικατάσταση των επιτραπέζιων υπολογιστών από φορητά συστήματα, το αυξημένο ενδιαφέρον για ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο, αλλά και δράσεις όπως το «Δες την Ψηφιακά» για επιδότηση της αγοράς laptop από φοιτητές, δείχνουν να είναι ορισμένοι από τους λόγους που οι πωλήσεις PC παρουσίασαν εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατά το γ' τρίμηνο του 2008.

Γενικότερα, το 9μηνο ήταν αρκετά καλό για την αγορά των υπολογιστών, όπου υπήρξαν, πάντως, ορισμένες αλλαγές στην κατάταξη.


Αγορές
Tα πρώτα δείγματα της κρίσης δεν φαίνεται να επηρέασαν τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι το διάστημα Iουλίου - Σεπτεμβρίου 2008, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γνωστής εταιρείας ερευνών IDC, έσπευσαν να αγοράσουν 258.514 υπολογιστές, με αποτέλεσμα το συνολικό νούμερο από τις αρχές του έτους να αγγίζει τις 758.000 και να θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεραστεί το όριο του 1 εκατ. μέχρι το τέλος της χρονιάς.

O ρυθμός ανάπτυξης κατά το γ' τρίμηνο ήταν στο 24,7%, υψηλότερος από το β' τρίμηνο (19,4%), αλλά χαμηλότερος από το α' τρίμηνο (30,7%). H εκτίμηση είναι ότι οι περίπου 910.000 υπολογιστές που πουλήθηκαν το 2007 θα ξεπεραστούν πολύ εύκολα.

Στα υψηλά ποσοστά αύξησης συμβάλλουν, πάντως, τόσο η σημαντική πτώση των τιμών, δεδομένου ότι πλέον μπορεί να αποκτήσει κανείς φορητό υπολογιστή με πλήρη «εξοπλισμό» με κόστος κάτω από τα 1.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολυάριθμες προτάσεις στα 500-700 ευρώ, οι οποίες είναι και αυτές που πωλούν περισσότερο. Γι' αυτό και δεν αναμένεται οι αυξημένες πωλήσεις να αντιστοιχούν και σε αντίστοιχα υψηλότερα έσοδα.

H κυριαρχία των φορητών υπολογιστών είναι πλέον προφανής, καθώς το γ' τρίμηνο πουλήθηκαν περίπου 154.000 laptops (+66,8%), έναντι περίπου 105.000 επιτραπέζιων συστημάτων (-9,1%).

Tη μεγαλύτερη μείωση είχαν οι πωλήσεις επιτραπέζιων PC για επιχειρήσεις (-12,7%), καθώς οι ελληνικές εταιρείες προτιμούν τους φορητούς (σ.σ. η αύξηση στις πωλήσεις φορητών για επιχειρήσεις ήταν της τάξεως του 62%), ενώ τα υπάρχοντα PC καλύπτουν τις ανάγκες τους.

επιμέλεια "pc doctor"