Οι αστραπές εκπέμπουν ακτίνες-X

on Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΑΣ SITE METEOCLUB.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια μιας θύελλας ακούγεται ένας θόρυβος στις ραδιοεπικοινωνίες. Αλλά σε μια σειρά μοναδικών πειραμάτων, μια ομάδα ερευνητών της Φλόριδας έχει βρει ότι η αστραπή εκπέμπει επίσης ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συχνότητας πολύ υψηλότερη στην κλίμακα - ακτίνες-X, ή ενδεχομένως και ακτίνες γάμμα ή σχετικιστικά ηλεκτρόνια.


Όπως αναφέρει το περιοδικό Science, η ανακάλυψη αυτή είναι η συνέχεια μιας άλλης πέρυσι, που προτείνει ότι η αστραπή εκπέμπει ενεργητική ακτινοβολία. Ειδικοί σωλήνες κενού μπορούν να παραγάγουν ακτίνες-X στη Γη, ειδάλλως οι ακτίνες X και γάμμα εμφανίζονται μόνο στο εξωτερικό διάστημα, όπου εκπέμπονται από εξαιρετικά γεγονότα όπως είναι οι εκρήξεις υπερκαινοφανών ή μαύρων οπών.

Η συζήτηση για το αν η αστραπή εκπέμπει ενεργητική ακτινοβολία χρονολογείται από τη δεκαετία του '20, όταν το πρόβλεψε αρχικά ο Νομπελίστας (βραβεύτηκε το 1927) φυσικός Charles Thomson Rees Wilson . Πολυάριθμοι ερευνητές από τότε έχουν προσπαθήσει να επιβεβαιώσουν ή να αντικρούσουν την πρόβλεψή του, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αναποτελεσματικά. Αυτό γιατί η φυσική αστραπή είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί, όπως τόνισε ο Joe Dwyer, ο κύριος ερευνητής στο πρόγραμμα αυτό και καθηγητής της φυσικής και της διαστημικής επιστήμης στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Φλώριδας.

Ενώ δεν υπάρχει καμία πρακτική εφαρμογή για την ανακάλυψη, ενισχύει τη βασική κατανόηση της αστραπής. Οι ακτίνες-X, οι ακτίνες γάμμα και τα σχετικιστικά ηλεκτρόνια ταξιδεύουν μόνο λίγες εκατοντάδες μέτρα μέσα στον αέρα, λέει ο Dwyer.

Επειδή κανένας δεν ξέρει που θα χτυπήσει η αστραπή, η λήψη ακριβών μετρήσεων μπορεί να είναι ένα θέμα εξαιρετικής τύχης παρά ένα επαναλαμβανόμενο πείραμα.

Οι δορυφόροι γύρω από τη Γη έχουν καταγράψει την ενεργητική ακτινοβολία, που συνδέεται προφανώς με τις θύελλες. Αλλά λίγοι ανέμειναν να δουν ότι παράγεται και στο επίπεδο της θάλασσας.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΕOCLUB.GR