4 χρόνια μετά το φονικό τσουνάμι της Ινδονησίας

on Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008



Η Ινδονησία τιμά τη μνήμη των νεκρών της, τέσσερα χρόνια μετά το τσουνάμι στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 με τουλάχιστον 220.000 θύματα και καταστροφές στις ακτές σχεδόν δέκα χωρών στον Ινδικό Ωκεανό.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παράκτια πόλη Μελαμπόχ της νότιας επαρχίας Ατσέχ, η οποία δοκιμάστηκε όσο καμιά άλλη έχοντας τα 4/5 των νεκρών από τη φυσική καταστροφή και σχεδόν 570.000 εκτοπισμένους.

Προσευχές τελέστηκαν σε τζαμιά και επιμνημόσυνες δεήσεις στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Μπάντα Ατσέχ.

Πενήντα από τους επιζήσαντες, που έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφή, κρατούσαν πανό στο τέλος της επιμνημόσυνης τελετής, ζητώντας στέγη και κατηγορώντας τις αρχές για την αδιαφορία τους για την τύχη όσων επέζησαν της καταστροφής.

Ένας σύλλογος που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους οργανισμούς δωρητές βοήθειας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στη Τζακάρτα ότι η ανοικοδόμηση των πλέον πληγέντων από το τσουνάμι περιοχών στην Ινδονησία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί με την παροχή κοινωνικής βοήθειας.

Το τσουνάμι του 2004 προκλήθηκε ύστερα από ισχυρό σεισμό 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κατάστρεψε 800χλμ ακτογραμμής στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις και στοίχισε 177.000 ζωές μόνο στην ινδονησιακή επαρχία Ατσέχ, 21.000 στη Σρι Λάνκα, σχεδόν 16.000 στην Ινδία, ενώ η Ταϊλάνδη είχε θρηνήσει 5.400 αγνοούμενους.


Επιμέλεια «Αργύρης» για τo Evia Magazine.

ΠΗΓΗ: www.in.gr