3 μηνες με τοξικο χοιρινο

on Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Κρέας και παράγωγά του κυκλοφορούσαν από τον Σεπτέμβριο – Ελάχιστοι οι έλεγχοι για διοξίνες

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Για άλλη μια φορά, ο παράγων «τύχη» προβάλλεται ως ο ισχυρότερος για το εάν καταναλώσαμε ή όχι επικίνδυνα τρόφιμα - εν προκειμένω χοιρινό με διοξίνες από την Ιρλανδία. Τοξικές βόμβες, χοιρινό κρέας και παράγωγα κρέατος από ζώα που είχαν τραφεί με ζωοτροφές που περιείχαν διοξίνες «κυκλοφορούσαν» για τρεις μήνες στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά χωρίς να γίνει αντιληπτό το παραμικρό. Πρόκειται για εξαιρετικά τοξικές ουσίες που έχουν άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών, ενώ η δράση τους είναι σωρευτική.

Ενδεικτικά, το όριο της ανεκτής εβδομαδιαίας πρόσληψης διοξινών σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2001) είναι τα 14 πικογραμμάρια ανά κιλό βάρους κάθε καταναλωτή. Μία μπουκιά από τα συγκεκριμένα δείγματα «προσέφερε» περίπου 100 πικογραμμάρια σε όποιον είχε την τύχη να δοκιμάσει κρέας από τις συγκεκριμένες ποσότητες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και δεν είναι μόνο τα προϊόντα. Στις 15 Δεκεμβρίου, προέκυψε ότι συγκεκριμένες φάρμες εκτροφής χοίρων είχαν αποστείλει στην Ελλάδα και ζώα που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή (χοιρομητέρες) τον Οκτώβριο. Συνολικά 155 ζώα εισήχθησαν στην Ελλάδα από την εταιρία Kego με έδρα στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας και στη συνέχεια «μοιράστηκαν» σε τέσσερις νομούς, Ηλείας, Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Λακωνίας. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κεφαλά, κτηνίατρο στην επιχείρηση, τα συγκεκριμένα ζώα έχουν τεθεί υπό περιορισμό.

Οσο για τις ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, ως συνήθως, «κάνουν ό,τι μπορούν». Οι έλεγχοι που διενεργούνται όσον αφορά τα επίπεδα διοξινών είναι οι απολύτως... υποχρεωτικοί. Χαρακτηριστικά, τον τελευταίο χρόνο ελέγχθηκαν συνολικά 50 δείγματα τροφίμων και 35 δείγματα ζωοτροφών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διοξίνες.

Στις 7 Δεκεμβρίου ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχουν βρεθεί υψηλά επίπεδα διοξινών σε χοιρινό προέλευσης Ιρλανδίας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη χώρα ανακαλεί όλο το ιρλανδικό χοιρινό με χρόνο σφαγής τον Σεπτέμβριο του 2008. Επισημαίνεται ότι 22 κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και δώδεκα «τρίτες χώρες» -μεταξύ των οποίων η Κίνα, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Ρωσία- έχουν παραλάβει ποσότητες του ύποπτου χοιρινού.

Καμένα λάδια

Δέκα φάρμες της Ιρλανδίας είχαν ταΐσει τα χοιρινά τους με ζωοτροφή που περιείχε καμένα λάδια, με αποτέλεσμα στο λίπος των ζώων να βρεθούν υψηλά επίπεδα διοξινών. Για το πρόβλημα, ορισμένοι κάνουν λόγο για κρίση αντίστοιχη αυτής του Βελγίου το 2000, η οποία δεν εντοπίστηκε παρά τρεις μήνες μετά και ενώ πολλά προϊόντα είχαν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά και βέβαια είχαν ήδη καταναλωθεί.

Στην Ελλάδα οι αρχές κάνουν λόγο για περιορισμένο πρόβλημα. Είναι όμως έτσι; Με ανακοινώσεις του ο ΕΦΕΤ στις 10 και 12 Δεκεμβρίου ενημερώνει ότι έχει ανακληθεί μεγάλο ποσοστό της μορταδέλας -που είχε φτάσει μέσω Ιταλίας, αφού ήταν ιταλική αλλά παρασκευασμένη με κρέας Ιρλανδίας-, συνολικά τα 1.250 από τα 1.350 κιλά που έχουν διατεθεί στην αγορά έχουν αποσυρθεί. Ο φορέας καλεί επίσης τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν ιρλανδικό χοιρινό εφόσον βέβαια είναι σε θέση να το εντοπίσουν.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που αρχικά είχε χαρακτηρίσει το πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, στις 10 Δεκεμβρίου εκδίδει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αφού ακόμα και αν κάποιος για 90 ημέρες (το τρίμηνο που τα προϊόντα κυκλοφορούσαν στην αγορά) έτρωγε χοιρινό με διοξίνη καθημερινά, το ποσοστό διοξινών που θα συσσωρεύονταν στο σώμα του θα αυξανόταν περίπου κατά 10%. Ειδικοί επιστήμονες πάντως κάνουν λόγο για αριθμητικές ασκήσεις, προκειμένου να ηρεμήσουν οι καταναλωτές…

Οι χοιρομητέρες

Ενώ σε 35 χώρες στον κόσμο αποσύρουν το χοιρινό κρέας προέλευσης Ιρλανδίας, ένα νέο δεδομένο προκύπτει. Στις 28 Οκτωβρίου είχαν εισαχθεί 155 χοιρομητέρες πέντε μηνών (ζώα που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή), οι οποίες στη συνέχεια «μοιράστηκαν» σε φάρμες σε τέσσερις νομούς. Οπως λέει στην «Κ» ο κτηνίατρος της εταιρείας εισαγωγής κ. Γιώργος Κεφαλάς, έχουν ενημερωθεί οι παραγωγοί ώστε να περιορίσουν τα συγκεκριμένα ζώα, τα οποία στη συνέχεια θα θανατωθούν και θα αποτεφρωθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα ζώα δεν είχαν προλάβει να γεννήσουν (οι διοξίνες μεταφέρονται μέσω του ομφάλιου λώρου στα έμβρυα)

Το συγκεκριμένο πρόβλημα η διεύθυνση κτηνιατρικής υπηρεσίας του νομού Ηλείας το πληροφορήθηκε από την… τηλεόραση την προηγούμενη Δευτέρα το πρωί, κατά δήλωση ανθρώπου της υπηρεσίας.

Αλλωστε, στην κεντρική υπηρεσία αντέδρασαν σχετικά γρήγορα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα mail στα οποία φτάνουν οι πληροφορίες ανήκουν σε ανθρώπους που αυτές τις ημέρες απουσίαζαν. Η ίδια η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, καθώς, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά αρμόδιοι σε σχετική ερώτηση της «Κ», «δεν μας επιτρέπεται να δίνουμε συνεντεύξεις».

Οι έλεγχοι

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Λεόντιο Λεοντιάδη, προϊστάμενο του εργαστηρίου αναφοράς για τη μέτρηση των διοξινών, το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στον αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιούνται όσο και στο πώς αυτοί γίνονται. Τον χρόνο που πέρασε ελέγχθηκαν για διοξίνες 50 δείγματα προϊόντων, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια, αυγά και έλαια, και 36 δείγματα ζωοτροφών, που είναι τα ελάχιστα δείγματα που πρέπει να ελέγχονται με βάση το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακόμα όμως και αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, τα αποτελέσματα των ελέγχων «βγαίνουν» μετά δέκα ημέρες, οπότε τα προϊόντα έχουν ήδη κυκκλοφορήσει στην αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Λεοντιάδη, οι έλεγχοι πρέπει να είναι περισσότεροι και να στοχεύουν κυρίως στις ζωοτροφές όπου συνήθως εντοπίζεται το πρόβλημα.

Πάντως, για διοξίνες ελέγχονται όλες οι ζωοτροφές που εισάγονται από τρίτες χώρες.

ΠΗΓΗ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ