«...δεν θα τα ακολουθήσουμε...» !!!

on Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Περίπου 100 χώρες υπέγραψαν την Τετάρτη στο Όσλο την συνθήκη για την απαγόρευση των βομβών διασποράς, καλώντας ταυτόχρονα τους μεγάλους παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, να συνταχθούν με τους υπόλοιπους υπό την σκέπη της συνθήκης.

«Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα, στην οποία η πλειονότητα των κρατών δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν τις βόμβες διασποράς, επικαθορίζοντας έναν νέο διεθνή κανόνα, που θα κάνει τη σημαντική διαφορά για χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπους» τόνισε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Η χώρα του, που πρωτοστάτησε στη διαδικασία της απαγόρευσης υπέγραψε πρώτη το σύμφωνο που απαγορεύει την παραγωγή, χρήση, αποθήκευση και εμπορία των όπλων αυτών, ενώ υποχρεώνει τους συνυπογράφοντες να σπεύσουν σε βοήθεια των θυμάτων των βομβών διασποράς.

Η Ελλάδα έχει ταχθεί ουσιαστικά με τους «σκληρούς» και μεγάλους του πλανήτη που δεν θέλουν την άμεση απαγόρευση της χρήσης των ύπουλων για τον άμαχο πληθυσμό βομβών διασποράς, σημειώνουν Τα Νέα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία που, όπως και ο Στρατός Ξηράς, διαθέτει στο οπλοστάσιό της τέτοια πυρομαχικά, «βάζει φρένο» στην απόκτηση νέων βομβών αυτού του τύπου, ακυρώνοντας σχετική παραγγελία για τα νέα F-16.

Σύμφωνα με την Handicap International, περίπου 100.000 άνθρωποι, άμαχοι σε ποσοστό 98%, βρήκαν τον θάνατο, ή ακρωτηριάστηκαν από την έκρηξη τέτοιων όπλων σε ολόκληρο τον κόσμο από το 1965. Πάνω από το ένα τέταρτο αυτού του αριθμού είναι παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να διακρίνουν, λόγω της μορφής και του χρώματός τους, πως τα βομβίδια αυτών των όπλων δεν αποτελούν παιχνίδια.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη ανθρωπιστική συμφωνία της τελευταίας δεκαετίας», τόνισε ο Ρίτσαρντ Μόγιες, συμπροεδρεύων της Συμμαχίας κατά των Όπλων Διασποράς (CMC), οργάνωσης-ομπρέλας που περιλαμβάνει περί τις 300 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί νομοθετικά τουλάχιστον από 30 κράτη, στόχο που η Νορβηγία ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιτύχει έως τις αρχές του 2009.

Συνολικά 92 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Βρετανία κι η Γερμανία, όπως επίσης και το Λάος κι ο Λίβανος, χώρες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βομβών διασποράς, υπέγραψαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Μάιο στο Δουβλίνο.

Ο αριθμός των χωρών που υπογράφουν τη συνθήκη ενδέχεται να φθάσει «περίπου τις 100» έως το τέλος της επίσημης τελετής, την Πέμπτη, τόνισε ο Στέρε.

Από την τελετή απέχουν ωστόσο οι μεγάλοι προμηθευτές και χρήστες των όπλων (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ισραήλ, Ινδία και Πακιστάν), γεγονός που περιορίζει την εμβέλεια της εξαιρετικά σημαντικής συνθήκης. Στο Όσλο, πολλά κράτη κάλεσαν όσους αντιδρούν στο σύμφωνο, να αλλάξουν στάση.

Μάλιστα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως «θα πρέπει να εξηγήσουμε στη νέα αμερικανική κυβέρνηση πως η συνθήκη είναι ένα τεράστιο καλό για όλον τον κόσμο».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε: «Αν και συμμεριζόμαστε τις ανθρωπιστικές ανησυχίες των κρατών που υπογράφουν τη συνθήκη, δεν θα τα ακολουθήσουμε. Μια απαγόρευση των βομβών διασποράς, διατυπωμένη με τόσο γενικό τρόπο, θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ανδρών και των γυναικών (των στρατιωτικών μας δυνάμεων), καθώς και των συμμάχων μας σε συνασπισμούς».

Ωστόσο, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ελπίζουν πως η άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο μπορεί να σημάνει αλλαγή της θέσης της Ουάσινγκτον. Το 2006, ο Ομπάμα είχε ψηφίσει στην αμερικανική Γερουσία υπέρ ενός κειμένου, που τελικά απορρίφθηκε, και το οποίο προέβλεπε την απαγόρευση της ρίψης βομβών διασποράς σε ζώνες που κατοικούνται από αμάχους.


Επιμέλεια «Αργύρης» για το EviaMagazine.

ΠΗΓΗ : www.in.gr