ΑΠΟ ΧΑΛΚΙΔΑ -ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

on Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Προτιμούν να πηγαινοέρχονται κάθε ημέρα, αλλά να ζουν σε πιο ανθρώπινο περιβάλλον

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θόδωρος Νικολάου thnikolaou@dolnet.gr

▅ Επιλέξαμε τη Χαλκίδα  και το πατρικό σπίτι της  συζύγου μου, γιατί θέλαμε  τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε πιο ανθρώπινο  και ποιοτικό περιβάλλον.  Να έχουν την αίσθηση  της γειτονιάς», δηλώνει  στα «ΝΕΑ» ο κ. Πίτσος
Το 2004 ο τραπεζικός κ. Θέμης Πίτσος πήρε τη μεγάλη απόφαση. Να αφήσει την Αθήνα και να εγκατασταθεί με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά στη Χαλκίδα, που απέχει μόλις 88 χιλιόμετρα.

Το καθημερινό πρόγραμμά του αρχίζει στις πέντε το πρωί. Στις έξι βρίσκεται στα ΚΤΕΛ της Χαλκίδας και μια ώρα και είκοσι λεπτά αργότερα κάθεται στην καρέκλα του γραφείου του στην Ομόνοια. «Πριν από τέσσερα χρόνια η μεγάλη κόρη μας τελείωσε το δημοτικό και η σύζυγός μου έφυγε με εθελουσία από την Εθνική Τράπεζα. Επιλέξαμε τη Χαλκίδα και το πατρικό σπίτι της συζύγου μου, γιατί θέλαμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε πιο ανθρώπινο και ποιοτικό περιβάλλον. Να έχουν την αίσθηση της γειτονιάς», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Πίτσος. Καλύτερη ζωή
Τα κέρδη από αυτή την απόφαση, όπως σημειώνει, είναι σημαντικά. «Χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητο καθώς σχολεία, φροντιστήρια, γυμναστήρια, πλατείες και υπηρεσίες είναι κοντά στο σπίτι μας. Τα παιδιά μας βλέπουν συχνότερα τους φίλους τους, ενώ το καλοκαίρι όταν θέλουμε να πάμε για μπάνιο δεν αναγκαζόμαστε να κάνουμε ολόκληρο ταξίδι, αφού η θάλασσα είναι δίπλα μας», λέει ο κ. Πίτσος που έχει και ένα κτήμα λίγο έξω από την Χαλκίδα, όπου συνήθως πηγαίνει τα απογεύματα. Για τη μετακίνησή του ξοδεύει 190 ευρώ τον μήνα σε εισιτήρια- 165 ευρώ για το λεωφορείο και 25 για τον ηλεκτρικό-, χωρίς όμως να έχει το άγχος να βρει μια θέση για να παρκάρει, όπως συνέβαινε την περίοδο που εργαζόταν στην Αθήνα.

Οικονομικό όφελος
Παράλληλα, η επιλογή αυτή της οικογένειας του κ. Πίτσου απέφερε και σημαντικά οικονομικά οφέλη. Νοίκιασαν το σπίτι των 120 τ.μ. που έμεναν στην Αγία Παρασκευή και έτσι έχουν ένα επιπλέον εισόδημα που φτάνει τα 700 ευρώ. «Για τα ίδια τετραγωνικά σε μια καλή περιοχή της Χαλκίδας με θέα τη θάλασσα, τα ενοίκια δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ», σημειώνει ο κ. Πίτσος που κάθε απόγευμα απολαμβάνει τη θέα του Ευβοϊκού από τη βεράντα του σπιτιού του, ενώ η θέα του Υμηττού που είχε από το σπίτι της Αγίας Παρασκευής χρόνο με τον χρόνο περιοριζόταν από την ανέγερση νέων κατοικιών.

Τακτικοί πελάτες
Το ίδιο δρομολόγιο με τον κ. Πίτσο κάνουν καθημερινά εκατοντάδες ακόμα κάτοικοι της Χαλκίδας που εργάζονται στην Αθήνα. Γι΄ αυτόν τον λόγο, το λεωφορείο που αναχωρεί στις έξι το πρωί είναι διώροφο, ενώ αρκετά συχνά αναχωρούν δύο λεωφορεία με προορισμό την Αθήνα για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Σύμφωνα με το γραφείο κίνησης των ΚΤΕΛ Ευβοίας, το 80% των επιβατών στα πρωινά λεωφορεία είναι τακτικοί πελάτες και οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν στην Αθήνα. Αυτό που περιμένει ο κ. Πίτσος, αλλά και οι περισσότεροι Χαλκιδαίοι είναι η ολοκλήρωση του προαστιακού σιδηρόδρομου στα τέλη του 2009. Ο προαστιακός θα κάνει τη διαδρομή Αθήνα- Χαλκίδα σε λιγότερο από 45 λεπτά, δηλαδή όσο χρειάζεται κάποιος για να πάει από τη Νέα Φιλαδέλφεια στον Πειραιά, μέσω της Λεωφόρου Κηφισού, σε ώρα αιχμής.
ΣΕ 45 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ
Ο προαστιακός θα κάνει τη διαδρομή Αθήνα-Χαλκίδα σε 45 λεπτά, όσο χρειάζεται από τη Νέα Φιλαδέλφεια στον Πειραιά











ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ