ΔΕΗ: "Ζεσταίνονται" οι επενδύσεις για λιθάνθρακα

on Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

«Ζεσταίνονται» οι επενδύσεις για τις λιθανθρακικές μονάδες τόσο από τη ΔΕΗ, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Καθώς η πρόσφατη κρίση με το φυσικό αέριο κατέδειξε την ανάγκη η χώρα μας να μην έχει εξάρτηση από μία και μόνον ενεργειακή πηγή και σε συνδυασμό με την αλλαγή της ηγεσίας του ΥΠΑΝ, φαίνεται ότι δημιουργούνται προσδοκίες για αλλαγή πλεύσης σε αυτόν τον τομέα από το αρμόδιο υπουργείο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη η ΔΕΗ αναζητά σύμβουλο και προχωρά στην προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης για τη λιθανθρακική μονάδα στο Αλιβέρι, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλίσει ούτε καν θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ.

Παράλληλα, και η Edison, που έχει καταθέσει αίτηση για μονάδα στον Αστακό, καίτοι εκκρεμεί κι αυτή στη ΡΑΕ, κινείται τώρα με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να λυθούν τα ανοικτά ζητήματα με τη χρήση γης και την αδειοδότηση της μονάδας.

Μέχρι στιγμής η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει θετικά μόνον για την αίτηση της Endesa Hellas για μονάδα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, η οποία παραμένει στα συρτάρια του ΥΠΑΝ, ενώ υπό εξέταση είναι και η αίτηση της Ήρων Θερμοηλεκτρική, για το Μαντούδι Ευβοίας, για την οποία είχε δώσει αρχικά το πράσινο φως η Ρυθμιστική Αρχή, αλλά η γνωμοδότηση της επεστράφη από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να διευκρινισθούν ορισμένα ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
ΠΗΓΗ http://www.euro2day.gr/