Δωρεάν εμβολιασμός κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας !!!

on Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009


Πάνω από 460.000 γυναίκες έως 26 ετών δικαιούνται πλέον το δωρεάν εμβολιασμό κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έπειτα από την ηλικιακή αύξηση στην οποία προχώρησαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ιός HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων), στον οποίο στοχεύει ο εμβολιασμός, ευθύνεται για το 99,7% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επισήμαναν σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός και ο λοιμωξιολόγος διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης Ιωάννης Καβαλιώτης.

Η μόλυνση με τον ιό HPV είναι το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα στις περισσότερες δυτικές χώρες και πλήττει την πλειονότητα των γυναικών σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η χρήση προφυλακτικού δυστυχώς δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη, επισήμαναν οι δύο γιατροί.

Από τους πολυάριθμους τύπους του ιού, ορισμένοι προκαλούν τις ενοχλητικές «μυρμηγκιές» σε διάφορα σημεία του σώματος, άλλοι ευθύνονται για τα κονδυλώμα των γεννητικών οργάνων, ενώ κάποιοι προκαλούν αλλοιώσεις που οδηγούν τελικά σε καρκίνο.

Ωστόσο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας «είναι από τους λίγους που μπορούν να προληφθούν με το τεστ Παπ, το τεστ HPV, καθώς και με τον εμβολιασμό» επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, «κοντά στους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίοι ήδη από πέρυσι χορηγούσαν δωρεάν το εμβόλιο κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων για τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών, από τον προηγούμενο μήνα και το ΙΚΑ προχώρησε σε αντίστοιχη ηλικιακή αύξηση».

* Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια κατά του HPV. Σε προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα, το in.gr εκ παραδρομής αναφερόταν μόνο στο ένα εμβόλιο, στο Gardasil της εταιρείας Merck. Όπως μας επισήμανε η εταιρεία GlaxoSmithKline, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών καλύπτει και το δικό της αντίστοιχο εμβόλιο Cervarix.


Επιμέλεια «Αργύρης» για το Evia Magazine.

ΠΗΓΗ : www.in.gr