Ανιση μάχη δίνουν πολλοί ασθενείς ελλείψει Μονάδων Εντατικής Θεραπείας...

on Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

Τις τεράστιες ελλείψεις κλινών στις Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς και στο απαραίτητο για τη λειτουργία τους προσωπικό, σκιαγράφησε η Ελληνική Εταρεία Εντατικής Θεραπείας, σημειώνοντας πως χιλιάδες ασθενείς χάνουν τελικά τη ζωή τους στην αναμονή.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αντώνης Μαυρομάτης, υπενίχθηκε ότι πολλοί Έλληνες πεθαίνουν, επειδή δεν βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ, όταν το χρειάζονται.

Όπως είπαν οι υπεύθυνοι των ομάδων εντατικής θεραπείας, «εδώ και επτά χρόνια παραμένουν κλειστά 150 κρεβάτια, καθώς δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να λειτουργήσουν» και εκτιμούν ότι «αν λειτουργούσαν αυτά τα κρεβάτια θα είχαν σωθεί τουλάχιστον 3.500 ασθενείς».

«Για όσα λέμε, χειροπιαστή απόδειξη είναι η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ, αλλά και οι δεκάδες συγγενείς ασθενών που βλέπουμε καθημερινά να προσφεύγουν στα κανάλια, προκειμένου να βρουν μία θέση σε μονάδα εντατικής θεραπείας», τόνισε ο Α.Αρμαγανίδης, αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στα όσα υποστηρίζει τη Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει ότι «τα στοιχεία περί 'δυνητικών θανάτων' είναι χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και καμία υπηρεσία δεν προσφέρουν στην υπεύθυνη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου, ενώ βρίσκονται σε αντίθεση με την ιατρική δεοντολογία, που όλος ο ιατρικός κόσμος τηρεί με ευβλάβεια».

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι το κείμενο των δηλώσεων διαβιβάζεται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ώστε να διερευνηθεί πόσο βάσιμες είναι οι καταγγελίες, που κάνουν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ.

Από την πλευρά τους οι εντατικολόγοι υποστηρίζουν ότι «οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν τους 4.000 γιατρούς και 20.000 νοσηλευτές».


Επιμέλεια, «Αργύρης» για το Evia Magazine.

ΠΗΓΗ : www.in.gr