ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟ 2009

on Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Προετοιμασία για αντιμετώπιση του Ιράν δίχως την υποστήριξη των Η.Π.Α, δημιουργία κλίματος και προυποθέσεων για ειρήνη με τη Συρία καθώς και αντιμετώπιση της πιθανής κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Αρχής στο άμεσο μέλλον, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην ετήσια έκθεση που συνέταξαν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ.Το έγγραφο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο τον ερχόμενο μήνα και πέραν των θεμάτων αυτών εξετάζει τη δυναμική της Χαμάς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, την πολιτική κατάσταση στο Λίβανο αλλά και τις πρωτοβουλίες και την πολιτική που αναμένεται να ασκήσει ο νέος αμερικανός πρόεδρος.

Ιράν

Αρχικά το έγγραφο αναφέρει ότι το 2009, "το Ισραήλ ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει την πυρινική απειλή του Ιράν φαινομενικά απομονωμένο, ως αποτέλεσμα μιας επαναπροσέγγισης της Αμερικής με το Ιράν και τον αραβικό κόσμο γενικότερα. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ στην περιοχή. Η απειλή του Ιράν για την ύπαρξη του Ισραήλ είναι πραγματική, εντάσεται στις στρατηγικές απειλές και καθίσταται σοβαρότερη λόγω των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπισή της" αναφέρει το έγγραφο.
Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι "το Ισραήλ έχει περιορισμένο χρόνο για να αντιδράσει ενάντια στην απειλή αυτή και θα πρέπει από μόνο του να κινηθεί στρατιωτικά. Μέχρι του σημείου αυτού όμως δεν θα πρέπει να ατονίσουν οι προσπάθειες για άσκηση διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων στην Τεχεράνη".
Σκεπτικισμός και επιφυλακτικότητα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στην προσέγγιση των συντακτών του εγγράφου αναφορικά με την αναμενόνη πολιτική της Ουάσιγκτον κατόπιν της ανάληψης των καθηκόντων από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Εκτίμησή τους είναι πως η Ουάσιγκτον θα προσεγγίσει το Ιράν και θα επιδιώξει τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.
"Θα πρέπει να χρησημοποιηθεί κάθε μέσο άσκησης επιρροής προς το επιτελείο του νέου αμερικανού προέδρου ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προχωρήσει στη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας που θα ήταν αρνητική για το Ισραήλ ή θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας στην περιοχή. Οι στρατιωτικές υπηρεσίες εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία να εργαστεί διακριτικά επάνω σε κάθε σενάριο έκτακτης ανάγκης".

http://www.panosharitos.com