Σαν σήμερα...

on Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

1586... ο σερ Τόμας Χέριοτ γνωρίζει στους Άγγλους τις πατάτες, τις οποίες εισάγει από την Κολομβία.

1601
... οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου στη Θεσσαλία Σεραφείμ καθώς και άλλους ιεράρχες. Ο Σεραφείμ ηγήθηκε στην περιοχή των Αγράφων του επαναστατικού κινήματος, που είχε οργανώσει στη Θεσσαλία ο μητροπολίτης Διονύσιος ο Σκυλόσοφος.

1872
... το αγγλικό πλοίο Dei Gratia εντοπίζει το αμερικανικό πλοίο Marie Celeste, που πλέει κοντά στα νησιά Αζόρες του Ατλαντικού, με ανέπαφες τις προμήθειες, αλλά και χωρίς κανένα μέλος του πληρώματος.

1877
... ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει το φωνόγραφο.

1897
... υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία τερματίζεται ο ελληνοτουρκικός πόλεμος. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1913... με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας δημιουργείται το αλβανικό κράτος, στο οποίο ενσωματώνεται, με απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων, η Βόρεια Ήπειρος.

1959
... στις ΗΠΑ, ο πίθηκος Σαμ επιζεί από το ταξίδι στο διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο για τον άνθρωπο.

1992
... ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, στέλνει περισσότερους από 28.000 Αμερικανούς στρατιώτες στη Σομαλία με εντολή να προστατεύσουν τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

1996
... το διαστημόπλοιο Pathfinder εκτοξεύεται στον Άρη. Προσεδαφίζεται με επιτυχία στις 4 Ιουλίου 1997.

Επιμέλεια «Αργύρης» για το EviaMagazine
ΠΗΓΗ : www.asxetos.gr