Ανοιχτά τα μαγαζιά μόνο στο Δήμο της Αθήνας την Κυριακή

on Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008


Το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή αποκλειστικά στο Δήμο της Αθήνας άναψε τελικώς ο νομάρχης Γ.Σγουρός. Και το αλαλούμ συνεχίζεται. Ξεσηκώνονται εμπορικοί σύλλογοι σε άλλες περιοχές, λέγοντας ότι θα ανοίξουν και αυτοί έστω και παράνομα. Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν ταυτόχρονα συνδικαλιστές καταγγέλλοντας υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας...

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων ο νομάρχης Αθηνών Γ.Σγουρός ανέτρεψε -βάσει βασιλικού διατάγματος του 1966- την αρνητική απόφαση που είχε λάβει το Νομαρχιακό Συμβούλιο μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση. Από το πρωί της Παρασκευής υπήρχε «πυρετός» συσκέψεων στη Νομαρχία και τελικώς ο αντινομάρχης Χ.Πασβαντίδης ανακοίνωσε την απόφαση Σγουρού για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Στην ανακοίνωσή του ο Γ.Σγουρός επισημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από τις έντονες εκκλήσεις των καταστηματαρχών του κέντρου που υπέστησαν τις σοβαρότες ζημιές, αλλά και εργαζομένων στα μαγαζιά που ζήτησαν την αποσύνδεση του δικού τους αιτήματος από τα αιτήματα των άλλων εμπορικών συλλόγων για τους οποίους δεν συνέτρεχαν οι «έκτακτες κοινωνικές ανάγκες».

Σημειώνει ότι έλαβε απόφαση να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο του Δήμου της Αθήνας, καθώς γι' αυτόν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, με εθελούσια συμμετοχή των εργαζομένων και με τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τα δικαιώματα τους.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η απόφαση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μελλοντικές πρωτοβουλίες από όπου και αν προέρχονται για αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές.

Ξεσηκώνονται άλλοι εμπορικοί σύλλογοι

Η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων μόνο στα όρια του Δήμου Αθηναίων πυροδότησε αντιδράσεις από εμπορικούς συλλόγους άλλων περιοχών, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα ανοίξουν και αυτοί τα μαγαζιά τους την Κυριακή παρόλο που νομαρχία προειδοποιεί με πρόστιμα και αυτόφωρο.

Στη λειτουργία των καταστημάτων τους, παρόλο που δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία, προσανατολίζονται οι εμπορικοί σύλλογοι σε Νέα Ιωνία, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Αλιμο, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα και Περιστέρι. Ήδη, στο Μαρούσι ελήφθη απόφαση να λειτουργήσουν τα καταστήματα μετά το «πράσινο φως» από το νομάρχη για το δήμο Αθηναίων.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι έμποροι σκοπεύουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους σε Ρόδο, Χαλκίδα, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ιωάννινα και Βόλο.

Στη Θεσσαλονίκη η Νομαρχία αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι βούλησή της ήταν να δοθεί κατ' εξαίρεση το δικαίωμα στους εμπόρους και στους καταστηματάρχες να ανοίξουν τα καταστήματά τους, προς εφαρμογή της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης».

Ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα την Κυριακή θα είναι κλειστά, σημειώνοντας ότι «ένα επιπλέον μέτρο ανακούφισης και στήριξης των συναδέλφων μας του εμπορικού κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που επλήγησαν από τα πρόσφατα γεγονότα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και για άλλη μια φορά όχημα, για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

Ξεσηκώνονται και εμποροϋπάλληλοι

Ταυτόχρονα, οι συνδικαλιστές αντιδρούν και προειδοποιούν ότι θα κατέλθουν σε κινητοποιήσεις την Κυριακή.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους να «μην υποκύψουν», ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος δηλώνει ότι «κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν κυβερνούν οι συνδικαλιστές» σημειώνοντας παράλληλα ότι τώρα προέχουν οι επιχειρήσεις του κέντρου.

Κόντρα με το υπουργείο Ανάπτυξης

Στην ανακοίνωσή του ο Γ.Σγουρός αναφέρει ότι η Νομαρχία Αθηνών είχε ταθχεί εξ αρχής υπέρ του αιτήματος του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ.Βλάχου για τη λειτουργία του καταστημάτων του Δήμου της Αθήνας και μόνο.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η μετέπειτα δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Χρ.Φώλια περί δυνατότητας λειτουργίας όλων των καταστημάτων της χώρας και η επακόλουθη αντίθεση όλων των φορέων που εκφράζουν εμπόρους, βιοτέχνες και εργαζόμενους, οδήγησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να απορρίψει την Τετάρτη το αίτημα του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας και άλλων.

Ο Γ.Σγουρός καταλήγει καλώντας «τα υπουργεία Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έστω και την υστάτη στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προστατεύσουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και να εφαρμόσουν τους νόμους».

Το υπουργείο Ανάπτυξης απαντά λέγοντας ότι ουδέποτε υπήρξε απόκλισε από την αρχικού του θέση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων και μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008.

«Η προσπάθεια απόδοσης της εσφαλμένης απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια έχει ως στόχο τη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων. Το υπουργειό Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση του που επιτέλους η Νομαρχία Αθηνών έλαβε το πολιτικό μήνυμα και αντελήφθη τις ανάγκες της αγοράς» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Πριν από την απόφαση του Γ.Σγουρού το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εκδώσει μία... διπλωματική ανακοίνωση, στην οποία υπενθύμιζε ότι το υπουργείο έδωσε το πολιτικό στίγμα για τη στήριξη των εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν ζημιές στην Αθήνα από τα πρόσφατα επεισόδια.

«Το ΥΠΑΝ διαμόρφωσε το πολιτικό πλαίσιο για να παρθούν αποφάσεις από τη Νομαρχία Αθηνών. Συνεπώς το ποιες ευθύνες αποδίδονται σε ποιους είναι πλέον ζήτημα κοινής λογικής» καταλήγει.

Το σίριαλ της τελευταίας Κυριακής

Την Τετάρτη, η Νομαρχία Αθηνών, μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στο Δήμο Αθηναίων την τελευταία Κυριακή του χρόνου. «Τα καταστήματα θα ανοίξουν» είχε δηλώσει αμέσως μετά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Παναγής Καρέλας.

Την Παρασκευή, ωστόσο, φαίνεται ότι διαμορφώθηκε άλλο κλίμα ακόμα και στους κόλπους της Νομαρχίας. Ο αντινομάρχης Χ.Πασβαντίδης αποσαφήνισε ότι για την επανεξέταση του θέματος δεν επρόκειτο να συγκληθεί εκ νέου το νομαρχιακό συμβούλιο, αφού ο νομάρχης έχει δικαίωμα -βάσει νόμου του 1966- να λάβει ο ίδιος την απόφαση.

Το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων, κατηγορώντας το ΥΠΑΝ για ανικανότητα να λάβει μια απόφαση.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μετά από αμέτρητες παλινωδίες, αποδεικνύεται τελικά ότι η ηγεσία του Υπ.Αν. είναι ανίκανη να λάβει και να εφαρμόσει μια καθαρή πολιτική απόφαση ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι έμποροι, οι καταναλωτές, η ίδια η κοινή λογική υπαγορεύουν».

Το ΚΚΕ κατηγορεί κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ότι «συναγωνίζονται στο ποιος θα προωθήσει και θα υλοποιήσει καλύτερα το διακαή πόθο των μεγαλοεμπόρων, που είναι να υπονομευθεί και να καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία.»

Ο ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι κατανοεί μεν τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο, εκτιμά ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή θα ωφελήσει τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις αλυσίδες, ενώ θα οδηγήσει στη γενική κατάργηση της Αργίας της Κυριακής.

Επιμέλεια «Αργύρης» για το Evia Magazine

ΠΗΓΗ : www.in.gr