ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

on Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Tο τελευταίο διάστημα η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσμενή εξέλιξη, που αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα. Ο Αστακός, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, η Λάρυμνα, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, ο Αλμυρός και η Καβάλα έχουν βρεθεί στη δίνη μιας καταστροφικής επιλογής.


Αυτή η κατάσταση έχει αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, που αντέδρασε, ήδη, δυναμικά. Η αντίδραση οδήγησε σε μερική οπισθοχώρηση τη ΔΕΗ (που ανακοίνωσε μεταφορά στην Αλβανία των μονάδων που σχεδίαζε, με τη RWE, στον Αλμυρό και την Καβάλα) και δημιούργησε ρήγματα στην περίπτωση του Μαντουδίου.


Παρόλα αυτά, η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης. Το αποδεικνύει και η τελική διατύπωση του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και ο νέος μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ονόματα και άλλων περιοχών (Μεγαλόπολη, Δυτική Μακεδονία) δοκιμάζονται σε τεστ επιλεγμένων διαρροών. Ταυτόχρονα, και για να καμφθούν οι αντιδράσεις, καλλιεργείται συστηματικά η ιδέα της πυρηνικής ενέργειας.


Για μια ακόμη φορά, έχουμε την υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο λιθάνθρακας είναι μία από τις χειρότερες επιλογές, γιατί:

1. Ο λιθάνθρακας είναι ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο, παρόμοιας ποιότητας με το λιγνίτη. Η χρήση του, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες, θα επιφέρει πλήγμα στην τήρηση των δεσμεύσεων που η Ελλάδα έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο.


2. Η χρήση του λιθάνθρακα στην παραγωγή ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.


3. Η λειτουργία μιας μονάδας λιθάνθρακα δεν είναι, πλέον, μια φθηνή λύση. Η εφαρμογή της επόμενης φάσης του συστήματος εμπορίας ρύπων θα προκαλέσει σημαντικότατο κόστος στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, από τις επιπτώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές εγκατάστασης.


4. Υπάρχουν άλλες λύσεις. Η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), η εξοικονόμηση ενέργειας και η μεσοπρόθεσμη χρήση του φυσικού αερίου, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, χωρίς την είσοδο του
λιθάνθρακα.


Μπορούμε να σταματήσουμε την απειλή. Ας πούμε Όχι στον λιθάνθρακα, Ναι στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και του κλίματος. Υπογράψτε την έκκληση κατά του λιθάνθρακα και βοηθήστε μας στον αγώνα κατά της περαιτέρω υποβάθμισης των περιοχών μας.