Τεράστια η οικολογική καταστροφή από τα τοξικά απόβλητα...!!!

on Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009


Την τύχη 660.000 τόνων τοξικών αποβλήτων αναζητά το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς υπάρχει απόκλιση στον αριθμό των ποσοτήτων που παρήγαγαν οι ελληνικές βιομηχανίες και αυτών που αποθηκεύονταν προσωρινά κατά την περίοδο 1998-2004.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα επικίνδυνα απόβλητα που ήταν αποθηκευμένα σε αυλές και χώρους βιομηχανιών το 2004 ανέρχονταν συνολικά σε 600.000 τόνους.

«Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους. Γι' αυτό το λόγο τέθηκε και το ζήτημα της παραπομπής της Ελλάδας για τα τοξικά απόβλητα. Προσωπικά πιστεύω ότι μεγάλο μέρος τους έχει καταλήξει σε χωματερές, όπου βρίσκονται αναμεμειγμένα με τα αστικά απορρίμματα» δήλωσε στα Νέα, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.

Ανθρωποι που ενεργοποιούνται στο χώρο μεταφοράς και συλλογής τοξικών καταλοίπων επισημαίνουν ότι στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει υποεκτιμήσει τις ποσότητες που παράγει η Ελλάδα τουλάχιστον κατά 30%.

«Η μόνη πηγή πληροφόρησης του υπουργείου για τις ποσότητες αποβλήτων είναι αυτά που δηλώνουν οι βιομηχανίες. Φυσιολογικό είναι λοιπόν να έχουν δηλωθεί λιγότερα από αυτά που παράγονται» αναφέρουν, σημειώνοντας ότι η ετήσια παραγωγή τοξικών αποβλήτων σήμερα ίσως να ξεπερνά τους 450.000 τόνους.

Σε Σχηματάρι και Αυλίδα

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού Θανάσης Παντελόγλου, τους τελευταίους πέντε μήνες δημιουργήθηκαν τοξικές λίμνες βάθους περίπου 4 μέτρων, στην περιοχή ανάμεσα στο Σχηματάρι και την Αυλίδα.

«Όταν τα τοξικά συσσωρεύονται στις αυλές των βιομηχανιών, το σίγουρο είναι ότι ενοχλούν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι υπεύθυνοι βρίσκουν κάποιους και τους πληρώνουν για να τα ξεφορτωθούν- και δεν θέλουν να γνωρίζουν καν πού θα τα πάνε» προσθέτει.

Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι με γνώση του χώρου, ένα από τα πλέον διαδεδομένα κόλπα για την παράνομη διοχέτευση των επικίνδυνων αποβλήτων είναι το εξής: στους πάτους μεγάλων κάδων απορριμμάτων, κυρίως αυτούς των 35 κυβικών μέτρων, αφήνονται οι λάσπες με τα βαρέα μέταλλα και από πάνω μπαίνουν τα στερεά απόβλητα.

«Όσον αφορά στα απόβλητα πετρελαιοειδών η μεγαλύτερη πληγή στον τομέα της διαχείρισης είναι οι βόθροι. Έχουμε μάθει για περιπτώσεις μη σοβαρών εταιρειών που απορρίπτουν στους αγωγούς κατάλοιπα πετρελαιοειδών, καθώς υπάρχει χαλαρή αντιμετώπιση του νόμου από μέρους τους. Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλοι από τέτοιου είδους ενέργειες» προειδοποιεί ο κ. Ηλίας Ορφανίδης από την εταιρεία Νorth Αegean Slops που εξειδικεύεται στη διαχείριση και επεξεργασία αποβλήτων πετρελαιοειδών.


Επιμέλεια. «Αργύρης» για το Evia Magazine.

ΠΗΓΗ : www.in.gr